3 tips voor het creëren van je eigen stijl, in plaats van het volgen van de mode

3 tips voor het creëren van je eigen stijl, in plaats van het volgen van de mode

Mode wordt gemaakt om uit de mode te raken - Coco Channel

We worden op allerlei vlakken overspoeld met mode trends, denk aan de kledingindustrie of interieur ontwikkelingen. De mooiste kleuren, fijnste vormen en charmantste accessoires zetten ons aan tot het kopen van méér spullen. Volg jij de mode of heb je een eigen stijl? Bekijk je veel reclame? Lees je allerlei bladen van de nieuwste mode en stijlen? Ga je mee met de trends en ben jij 'van deze tijd'?

Waarom is dat eigenlijk? Waarom gaan we mee met de mode? Tegenwoordig gaat het allemaal zo snel, dat als je met je ogen hebt geknipperd en wel weer een nieuwe kleur het beste past bij je interieur of in je kledingkast. Het volgen van de modetrends en ons daarop aanpassen geeft ons het gevoel dat we ergens bij horen, dat we aansluiting kunnen vinden bij wat er op dat moment onder de aandacht is.

En natuurlijk kan het zo zijn dat een bepaalde modetrend helemaal jouw smaak is en bij jou past! Maar onderzoeken we dat aan de voorkant wel goed genoeg? Past hetgeen wel voldoende bij waar jouw behoefte ligt. Wat voor type mens ben jij en in welke omgeving voel jij je het prettigste? Maakt het je gelukkig? Ik geloof dat veel te veel mensen zich laten beïnvloeden door wat er van de buitenwereld naar hen toe komt.

Ga op onderzoek uit wat jíj wilt in het leven, waar jij een goed gevoel bij krijgt en wat ook langer meegaat dan één seizoen. 3 tips om eens wat kritischer te kijken wat bij jou past, voordat je je laat beïnvloeden door de mooie marketing plaatjes:

  1. Onderzoek welke kleuren bij je passen. Voor je kleding kan dat gaan om wat goed op je lijf past. Welke kleuren draag je het liefst en voel je je prettig in? Zijn er bijvoorbeeld kledingstukken in je kast die je heel erg mooi vind, maar die je ondanks dat toch nooit draagt? Maby it's just not your color. Welke kleuren pak je keer op keer uit je kast en voel je je goed in? En als het je niet lukt om dit zelf uit te vinden, maak er dan een uitje van! Je kunt een kleuranalyse boeken bijvoorbeeld bij Studio Lente. Moeite met het vinden van de juiste kleuren in je interieur? Ga eens bij jezelf na welke seizoenen van het jaar je het mooiste vind of maak een moodboard met kleuren en plaatsje die iets samenbrengen waar jij een rustig bij voelt. Ik heb een opleiding in Interieurstyling gevolgd, dus mocht je daarmee op weg geholpen willen worden kun je een adviesgesprek bij mij aanvragen hiervoor.
  2. Bepaal de vormen. Kledingstukken hebben zo veel verschillende vormen en maten. Als je niet goed weet waar jij je prettig bij voelt en bij je lijf past, dan is de kans groot dat je keer op keer een miskoop te pakken hebt. Ik ben er, door het bij mezelf te onderzoeken, bijvoorbeeld achter gekomen dat broek met een hoge taille mij het lekkerste zitten en ik vind zelf ook dat het mij het beste staat. Ook weet ik van heel veel type vormen dat ik het absoluut niet meer hoef te passen of te kopen; ik draag het toch niet. Wat bij je past kan heel erg afhankelijk zijn van wat je lekker vindt zitten en wat je figuur is. Het heeft even tijd nodig voordat je hier helderheid over hebt, maar als je meer bewust raakt van wat je in je kast laat hangen en veel draagt kun je al een heel goed beeld schetsen van je ideale kledingstukken. Ook voor je interieur is vorm erg belangrijk. Hou je meer van het strakke modern, het klassiek sierlijke, het robuust landelijk of een combinatie van meerdere dingen? Wanneer je mee helderheid hebt van hoe je ideale interieur eruit ziet, zul je minder snel geneigd zijn om de accessoires in de winkel zonder nadenken mee te nemen. Je gaat dan wat bewuster nadenken of het past bij het geheel en wat jij in jouw leefomgeving wilt brengen.
  3. Kies voor iets wat jaren mee kan gaan. Mode is heel tijdelijk, terwijl een persoonlijk stijl jaren mee kan gaan. Door ons leven heen veranderen we als persoon en onze stijl zal daarin ook wel eens om wat verandering vragen. Maar het is een stuk minder vermoeiend als je je eigen stijl kunt volgen in plaats van achter de mode aan te hollen. Elk jaar weer opnieuw keuzes maken over wat er op dat moment in de mode is kost onnodig veel energie en is zonde van je geld. Steek die tijd en dat geld liever in de dingen die echt belangrijk voor je zijn en je gelukkig maken. Die voor meer verrijking in je leven zorgen. Volg je hart, creëer je eigen stijl.

Weet je eenmaal wat je wilt en wil je dat jouw leefomgeving meer een weerspiegeling is van jou? Dan kun je nu gericht en bewust shoppen! En als je het wat duurzamer wilt doen, probeer het dan altijd eerste tweedehands te scoren of via een duurzame ontwikkelaar.