Cadeautjes? 4 tips om (n)iets bijzonders te geven

Cadeautjes? 4 tips om (n)iets bijzonders te geven

We hebben allemaal wel eens een cadeau gekregen dat je er naar keek en dacht: wat moet ik er mee? Iets wat de gever juist ontzettend leuk vindt, maar niet in je interieur past. Een breiwerk waar iemand heel veel tijd en moeite in heeft gestoken, maar waarvan de kleuren helemaal niet bij jouw behoefte passen.

Maar je weet dat iemand zijn best er op heeft gedaan? Dus wat doe je dan?

We leven in een maatschappij waarin ons is aangeleerd dat het niet netjes is om een cadeau te weigeren of aan iemand uit te leggen dat je er geen behoefte aan hebt. Je moet een gegeven paard immers niet in de bek kijken. Geloof me als ik zeg dat we niet alleen allemaal wel eens een cadeau hebben ontvangen waar we niets aan hadden, maar dat we ook allemaal wel eens van dit soort cadeaus hebben gegeven. Zo zonde…. Hoe kunnen we dat oplossen?

Ik ben veel minder spullen cadeau gaan geven. En grappig genoeg krijg ik ook veel minder spullen. De mensen om me heen die mij cadeaus geven, weten dat ik alleen nog maar waarde hecht aan spullen die ik echt gebruik en waar ik gelukkig van wordt. Eerlijk is eerlijk; het heeft even geduurd voordat ik dat duidelijk kon communiceren en ook voor mijn omgeving om dit echt te begrijpen.

Hoe kun jij hier mee aan de slag gaan? Lees de 4 tips!

4 tips om (n)iets bijzonders te geven

  1. Het belangrijkste is dat je iets geeft wat de ontvanger echt graag wil hebben. Dat kan bijvoorbeeld door middel van verlanglijstjes of te informeren. Hoe ik dat informeer is door te zeggen: "Ik wil je graag een cadeau geven voor ..... Ik wil je graag iets geven wat je echt graag wilt hebben of waar ik je blij mee maak." De meeste voorkomende reactie is: "Oh, ik hoef echt niets te hebben hoor!" Zo bescheiden zijn we vaak wel. Wil je toch iets geven? Lees dan verder.
  2. Heb je iets gekocht waarvan je overtuigd bent dat de ander het leuk vind, maar twijfel je toch een beetje of de ander er blij mee is? Maak het voor de ander heel toegankelijk om aan te geven als het cadeau niet bij hem of haar past. Laatst gaf ik een vriendin een boek cadeau wat ging over wandelen. Ze is gek op mooie wandelingen en ik wist al bijna 10 maanden dat ik dat boek haar cadeau wilde geven. Ik had het boek pas gekocht vlak voordat ik haar zag: stel dat het haar toch niet zo aansprak kon ik het boek nog retourneren en zou zij niet met onnodige spullen thuis opgescheept zitten waar ze helemaal niet blij van wordt. Mensen vinden het vaak moeilijk om Nee, bedankt te zeggen. Help ze een handje door hen echt het gevoel te geven dat het oké is om dit te doen.
  3. Geef geen spullen, maar een beleving! Er zijn allerlei leuke uitjes die je cadeau kunt geven: lunch, high tea, dagje dierentuin, een scooter huren en door een mooi gebied rijden. Zit je wat krap bij kas en is een uitje te duur? Ook met weinig geld kun je iets leuks organiseren: bijvoorbeeld een mooie wandelroute uitzoeken en een zelfgebakken taart mee bregen. Cadeau's zouden moeten gaan over het gebaar, niet hoeveel het waard is.
  4. Geef ook een keer niets of iets minder. Persoonlijk geef ik met iemand zijn verjaardag wel graag iets, maar ik ben gestopt om cadeau's te geven met de feestdagen. De tijd dat ik mijn spaarrekening moest leegtrekken om in de decembermaand iedereen iets cadeau te geven is voorbij. En vaak gaf het ook zo veel stress en kopzorgen om iets voor mensen te bedenken. Vind je het moeilijk om niets cadeau te geven tijdens dit soort momenten? Overweeg dan in ieder geval om minder te geven. Er hoeven niet 40 cadeau's onder de kerstboom te liggen. Maak het liever persoonlijk.

Heb je thuis allemaal cadeaus liggen waar je niet gelukkig van wordt? Voel je dan niet schuldig om het weg te doen. Het brengt je alleen maar negativiteit en ballast. En dat zal nooit de intentie van de gever zijn geweest.