Een foto zegt meer dan duizend woorden…. 1 foto, 1000 woorden….
Maar tegenwoordig bewaren we duizenden foto's, geprint en digitaal. We willen het perfecte plaatje. Maar zeggen ze ons allemaal even veel?
Herken je dat je oude fotoboeken of (digitale)albums doorbladert, maar bij de ene foto wat langer blijft stilstaan dan de ander? Dat je bij die foto een heel verhaal kunt vertellen of dat je weer even echt terug kunt gaan naar dat moment en warmte door je heen voelt stromen. Dat zijn die foto's die 1000 woorden vertellen en echt iets betekenen! Al die andere foto's vullen een lege ruimte op, verliezen we dan niet de essentie van het bewaren ervan uit het oog?
Beter minder foto's waarbij je iets voelt en stil kunt staan, dan talloos veel foto's waar je gedachteloos doorheen bladdert en het zijn schoonheid verliest.
Krijg voor jezelf helder wat een foto voor je betekend en welke herinneringen je graag wilt houden. Ik heb jaren een foto bewaard van mezelf met donker geverfd haar. Ik vond het verschrikkelijk! Het stond mij voor geen meter, maar toch bewaarde ik die foto; want ‘weet je nog toen ik mijn haar donker had geverfd’. Ik kan er bij de foto echt op vertrouwen dat deze herinnering helaas in mijn geheugen zit en ik krijg er helemaal geen fijn gevoel bij als ik die foto terug zie. Dus? In de prullenbak! Waarom zou ik mezelf blijven pijnigen met herinneringen die ik helemaal niet op wil blijven rakelen?
Als ik met een klant aan de slag ga met foto’s, dan is het op de eerste plaats belangrijk om helder te krijgen wat de klant wil overhouden? Want van 20 fotoboeken, naar 1 kan voor mij als organizer wel lekker voelen, maar wordt de klant daar heel verdrietig van. Heb dus voor jezelf helder waar je wensen liggen. Als je een doel voor ogen hebt, kun je daar makkelijker naar toe werken. Eenmaal het doel gesteld kun je een eerste grote grove schifting maken van je foto’s. Wat kan weg zonder dat je er heel lang over na hoeft te denken. Welke foto’s geven je een rot gevoel? En als er andere zijn betrokken (bijvoorbeeld je partner) bij dit keuze proces, overleg dan van te voren even wat acceptabele stappen zijn. Want misschien bewaar je de foto’s niet voor jezelf, maar voor de ander? En zit die ander daar eigenlijk wel op te wachten?
Eenmaal een grote schifting gemaakt, kun je doorgaan met het verfijnde werk. Heb je nu echt de pareltjes over? Of kunnen er nog wel wat foto’s weg? En hoe wil je ze bewaren? Op welke manier wil je de herinnering koesteren? Is dat een fotoboek, een hele grote canvas zodat je het ook vaak kunt zien of misschien wil je het liefst wel alles digitaal? Vragen waar je over na kunt denken.
Het organiseren en uitzoeken van foto’s is een van de taken die het meest wordt uitgesteld door mensen. Maar wanneer beslis je er iets mee te doen? Nu, later of wanneer je er niet meer bent en je de klus laat liggen voor iemand anders om te klaren?
#meerlevenmetminder