Organiseren van de wanorde in jezelf

Organiseren van de wanorde in jezelf

Organizen gaat niet alleen over het organiseren van je spullen. Het gaat ook over het organiseren van de wanorde in jezelf.

Heb je daar wel eens over nagedacht? Niets voor niets is de term; een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Cliché maybe, maar zo true.

Als we gaan organiseren, opruimen, ontspullen doen we dat vaak met de intentie om de uiterlijkheden te veranderen. Maar al te weinig wordt er stil gestaan bij wat het met het organiseren in jezelf doet. Het kan zelfs een helend effect hebben. Bijvoorbeeld als je aan de slag gaat met spullen waar je een emotionele binding mee hebt.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een omgeving van wanorde zorgt voor een verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol; wat je uiteindelijk weer kwetsbaarder maakt voor burn-out, depressie, slapenloosheid, verhoogde hartslag en bloeddruk.

Ik geloof zelfs dat wanneer je je omgeving organiseert en je rust in jezelf gaat ervaren je meer ruimte hebt in je geest om aandacht te besteden aan de dingen die je gelukkig maken. Je dromen, je ambities. Dat je weer kunt nadenken over de vraag: Waarom doe ik wat ik doe? En juist die opening creëer ik graag weer voor mensen.