Als ik mensen vertel dat ik opruimcoach ben dan krijg ik meestal 1 van de volgende reactie:
- "Oh! Dan moet je bij mij thuis komen. Het is altijd een rommel"
- "Kan ik je bij mijn ouders langs sturen?"
- "Mijn schoonmoeder bewaart echt alles! Daar zou je ook nog veel kunnen opruimen".
Opvallend is dat er altijd wel een reactie van herkenning of behoefte is rondom het onderwerp 'bezit' en 'spullen'. Ook al wist 80% niet dat het werk wat ik doe bestaat.
Iedereen lijkt wel iets met spullen te hebben; te veel, te weinig, te veel binding, te veel willen bezitten, nooit genoeg hebben. Overal vanaf willen, maar geen keuzes durven maken. We vinden het moeilijk om onze bezittingen onder ogen te zien.
Onze spullen zijn een weerspiegeling van onszelf. Veel mensen hebben moeite om afscheid te nemen van hun spullen. Als je dit van jezelf weet is de vraag vooral: Wanneer ga je je spullen onder ogen zien?
- Nu: Beslissen dat je er nu mee aan de slag gaat en een zichtbare verandering gaat maken in je leefomgeving. (Nu gaat ook over een concreet termijn vastzetten dat je hier mee aan de slag gaat. In je agenda plannen dat je het gaat doen.)
- Later: Wel de wens hebben om er verandering in te brengen, maar door drukte nu de mogelijkheid niet zien om het te doen. Dus de intentie hebben om dit later te doen (maar geen concreet termijn vastleggen wanneer het gaat gebeuren).
- Nooit: De noodzaak er niet van inzien om je bezittingen onder de loep te nemen en afstand te doen van spullen die je niet meer dienen. Deze mensen wil ik er vooral bewust van maken: besef wat je nalaat aan je omgeving als je niet meer de mogelijkheid hebt om te ontspullen of als je zou komen te overlijden. Ik heb mensen gesproken die met veel pijn en moeite, in een rouw periode, door het bezit van hun dierbare heen moesten worstelen en niet goed wisten wat belangrijk was en wat weg mocht.
Niet alleen geeft het voor jezelf meer rust als je keuzes zult maken over je bezit en alleen nog maar houdt wat past bij jou. Door te stoppen het uitstellen stapelt het zich ook niet verder op. Helderheid hebben over je bezit gaat namelijk niet alleen over kijken naar wat je al hebt. Het zorgt er ook voor dat je gedrag veranderd ten aanzien van de spullen die je in huis haalt. Hoe langer je het blijft uitstellen, hoe groter de berg wordt. En als je er uiteindelijk niets mee doet, benadeel je er een ander mee. Het zijn vaak niet de leukste dingen om bij stil te staan of over na te denken, maar het is belangrijk om te doen. Voor jezelf en voor een ander.